Nie sądzicie, że zanim zajmiecie się reklamą swojego biznesu, tzn strony internetowej, to warto byłoby się zastanowić nad tym, jak wyglądać powinna dobra strona? Wystarczy popatrzeć na swoją konkurencję - jedni mają więcej klientów, inni znów mniej niż my. Duży wpływ ma właśnie na to wygląd naszej strony internetowej.
Mając firmę, która działa w internecie, w sensie posiadania wizytówki, strony już jesteśmy nieco do przodu. Kiedy jednak dodamy do tego jej pozycjonowanie przez firmę doświadczoną, możemy mieć pewność, że nasze dochody wzrosną. Nie dzieje się tak, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, potrzeba czasu i pracy, ale na pewno warto.
Pozycjonowanie nie musi wcale być drogie, bo de facto jest to jedna z tańszych form reklamy i promocji w internecie. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej od razu zgłosić się do jakiejś dobrej agencji, która zna się na swojej robocie. Wtedy masz pewność, że od razu będą prowadzone skuteczne działania, a pieniądze nie pójdą na przepalenie (a to ma często miejsce w przypadku freelancerów itp.). Ja pozycjonuję moją stronę w Combo Marketing. To duża agencja i rozpoznawalna w branży, ale doskonale wiedzą, co robią, więc koszty są niższe niż to, co płaci mój znajomy u freelancera. Po prostu tutaj mam dobre wyniki dzięki skutecznym działaniom w ograniczonej ilości, a tam koledze "robią dużo" i za to płaci, a efekty są marne. Cieszę się, że to mnie przekonało, bo wychodzę bardzo na plus od dłuższego czasu Kolega nie daje się namówić, bo "agencja to droga jest" i nawet faktury go nie przekonują, bo "to inna branża". No ale cóż, jego strata
Mając mały budżet na promocję strony zacznij od lokalnego pozycjonowania.
Potem w miarę rozwoju biznesu możesz powalczyć z Agencją SEO o wysokie pozycje na ogólne i dużo trudniejsze słowa kluczowe.
Wcale nie potrzebujesz dużego budżetu, by pozycjonować stronę. Po prostu zamówisz mniej linków, ale w najbardziej strategicznych miejscach, co przełoży się na wzrost zainteresowania stroną. Wcale nie potrzebujesz wrzucić w sieć masy linków do strony, by zaistnieć. Agencja Nakatomi jest moim zaufanym punktem i powiem Ci, że oni przed jakimkolwiek krokiem w reklamie, analizują rynek, dobierają te najbardziej znaczące portale i tam reklamują biznes klienta. Możesz u nich zamówić kompleksową reklamę, wcale nie płacąc dużo. Po prostu będzie oparta na szerokim, ale krótkim działaniu.
Nie trzeba mieć dużego budżetu, aby rozpocząć pozycjonowanie swojej strony internetowej. Ze swojej strony jestem w stanie polecić Ci Szymona Słowika, który w pozycjonowaniu stron internetowych ma ogromne doświadczenie. Szymon sporo udziela się w sieci i chętnie dzieli się swoją wiedzą. Ma własną firmę skupioną na SEO, analityce i UX, wykłada też na dwóch kierunkach podyplomowych w AGH w Krakowie.