Jak się zapatrujecie na nową formę prowadzenia działalności w postaci PSA? Myślicie, że to wypali? Faktycznie ma być to taka prosta spółka ? Rozważam założenie spółki i nie wiem czy celować w z o.o. czy właśnie trochę poczekać i zdecydować się na Prostą Spółkę Akcyjną? Co o tym sądzicie?
Tak myślę, że prosta spółka akcyjna może być dobrym rozwiązaniem. Tylko czy przepisy zaczną obowiązywać od 1 marca 2020, głowy to bym nie dał. Pozostaje jeszcze jedna sprawa. Na początku, jak przepisy wejdą w życie znając życie nikt nic nie będzie wiedział (czeski film). Zwykle tak to bywa, że jak się coś nowego pojawia to nikt nic nie wie, a księgowe radzą czekać, bo same nic nie wiedzą. Pamiętasz jak to było z działalnością nierejestrowaną, z różnymi interpretacjami przepisów. Sądzę, że tutaj sytuacja się też powtórzy.
A tak przy okazji, bo widzę, że znacie się na takich tematach. Mam pytanie odnośnie gielda-spolek, czyli jak możecie zauważyć odnośnie giełdy spółek. Nie mam czasu na zakładanie nowej spółki i prowadzenie jej od nowa dlatego chcę kupić spółkę z historią tylko teraz jak zawsze pojawia się mój dylemat, bo piszą, ze giełda funkcjonuje nieprzerwanie od ponad 15 lat dzięki czemu zapewnione jest bezpieczeństwo i rzetelność. Tylko jak jest w praktyce czy oby na pewno?
Pytanie co znaczy założenie spółki od a do z, bo dzisiaj można z laptopem samodzielnie założyć spółkę przez internet. Nie trzeba wizyty u notariusza, jeśli nie potrzebujesz specjalnych zapisów w umowie spółki. Spółka założona przez krs ma podstawowe zapisy w umowie i każdy ze wspólników podpisuje się profilem zaufanym lub podpisem elektronicznym. Przez stronę robi się opłatę za wpis i ogłoszenie w monitorze, ale to w sumie 350 zł.
Idea spółki w tej formie wydaje mi się bardzo ciekawa. Tylko co z tego, jeżeli nasi ustawodawcy jakoś nie kwapię się z przepisami. Miało być od marca 2021 a czytałam, że ten termin jest zagrożony. Więc kiedy??