jakiś czas temu kupiłam dość spory kawałek ziemi, teraz chce się pobudować. Zastanawiam sie jakie formalność muszę zrobić i czy przypadkiem nie bede musiała wynająć kogoś od badań archeologicznych bo moja sąsiadka podobno musiała coś takiego zrobić.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2014 13:07 przez Sanczeska, łącznie zmieniany 1 raz.
Podstawa to wizyta w urzędach i załatwianie podstawowych zezwoleń. Możesz też przemyśleć sprawę przeprowadzenia badań archeologicznych zanim zaczniesz jakąkolwiek budowę.
No i pamiętaj, że ekipa i sprzęt to też koszta. Jest taka firma superbudowlani.pl ze Śląska. Są dobrze, więc jeśli jesteś z tych okolic to możesz w nich zainwestować. Mój mąż budował dom i trochę tych firm prześwietlił.
Podstawa to wiedza, więc jeżeli chcesz budować dom musisz coś tam wiedzieć na każdy temat, na temat pozwoleń, dostępnych materiałów budowlanych, czy też sposobu wykonania. Pamiętaj, trzeba zawsze z dystansem podchodzić do wykonawców, bo prawdy bywają czasami dwie, a jeżeli coś już się pobudowało to potem naprawy kosztują czasami więcej niż budowa nowego. Ja jeżeli do czegoś się zabieram zgłębiam teoretycznie temat.
Warto też zawczasu zacząć szukać pomysłów na wystrój domu. Styl architektoniczny, kolory ścian czy nawet biurko dla dziecka wydaję się nam być na początku bardzo odległym wyborem, ale budowa zazwyczaj postępuje szybciej niż nam się wydaje i zanim się obejrzymy to trzeba będzie na szybko wszystko wybierać.
A moim zdaniem budowa domu zwykle postępuje wolniej niż zakładamy. Zimowanie fundamentów, brak materiałów, brak pieniędzy, opóźnienia ze strony ekipy. Jednak szukanie pomysłów na urządzenie wnętrza może być dobrą odskocznią od problemów na budowie.
Hej wszystkim , potrzebuję porady , mąż znalazł firmę, chcemy ją wynająć do drobnych prac budowlano-konserwacyjnych jednak nigdy wcześniej nie korzystaliśmy z ich usług.
Ja już jestem na etapie kładzenia blachy, będziemy mieć w swoim domku mniej więcej coś takiego http://www.bratex.pl/material/klasa-aluminium/ - podobno na lata i taką mam nadzieję powodzenia wszystkim w budowie, pamiętajcie że cierpliwość (nawet wtedy kiedy się kończy) popłaca