Cześć, mamy z mężem kredyt we frankach. Nie jest to oczywiście korzystna sytuacja pod względem prawnym. Ostatnio się dowiedzieliśmy, że coś można z tym zrobić, ale co konkretnie to dokładnie nie wiem. Czy macie pomysły do kogo się skierować na konsultacje?
Ja przekształciłem przez prawnika, kredyt frankowy na PLN po prostu i mam spokój. Teraz NBP podniósł stopy procentowe, ale jeszcze nie jest tragicznie tak, jak miałem. Musiałem pójść do pracy weekendowej, 30 dni pracowałem w miesiącu, żeby sobie poradzić finansowo. Nie wiem, jakim cudem ogarnąłem, ale walczyć się opłaca. Nie dopuść do takiej sytuacji.
Najlepiej będzie skontaktować się z adwokatem, który zaoferuje profesjonalne doradztwo w tego typu przypadkach. Sam spłacam kredyt zaciągnięty we frankach, ale dzięki pomocy specjalisty robię to na o wiele korzystniejszych warunkach. Ja akurat skorzystałem z usług Kancelarii Radcy Prawnego Mariusz Kimus w Częstochowie, gdzie szczegółowo przeanalizowano moją sytuację i zweryfikowano umowę podpisaną z bankiem. Dzięki temu, mogliśmy wspólnie określić, jakie działania warto podjąć, żeby poprawić moją pozycję. Faktycznie udało nam się sporo ugrać i na ten moment kredyt nie jest dla mnie już takim obciążeniem. Gdyby nie zaangażowanie i wiedza pana notariusza Mariusza Kimusa, pewnie nadal męczyłbym się z niekorzystnym i niedopasowanym do mojej sytuacji kredytem. Serdecznie polecam kontakt z tą kancelarią, bo dostaniecie tam realną pomoc.
Bezpłatnie wyliczają roszczenia wobec banku w kancelarii https://rachelski.pl/ i można na tej podstawie zdecydować, czy faktycznie walczyć z instytucją finansową, czy się nie opłaca. Prawnicy z indywidualnym podejściem, dlatego dość popularni w Warszawie.