Kto jest fanem duszonej cielęciny , reka do góry ? ! Zastanawiam się by nie zrobić tej potrawy na niedzielne rodzinne spotkanie, Myślicie że uda mi się zrobić taką idealną już za pierwszym razem ? Przepis bede miała głownie z zaufanej strony https://www.przepisy.pl/przepis/duszona-cielecina-1 . Może polecicie mi też coś na deser ? ale coś lekkiego i orzeźwiającego, jakieś pomysły ?
duszone mięsa są zdrowsze, bardziej soczyste i pełniejsze aromatu niż gotowane, pieczone czy smażone.
Cielęcina do duszenia nadaje się idealnie - miękkie i delikatne mięso, które podczas duszenia przejdzie smakiem warzyw i ziół i nie straci swoich wartości odżywczych.
W związku z tym, że młode mięso ma bardzo mało tłuszczu a za to sporo tkanki łącznej zdecydowanie lepiej je piec lub dusić niż smażyć - i to dość długo.
Cielęcinę kroimy w kostkę około 2 cm (wykrawamy ścięgna i błony)
Na patelni (lub od razu w garnku o grubym dnie) rozpuszczamy masło
Dodajemy cielęcinę i podsmażamy około 5 minut mieszając aż mięso się zetnie
Siekamy drobno cebulę i dodajemy do mięsa
Smażymy jeszcze około 3 minut aż cebula się lekko zeszkli
Do garnka przelewamy zawartość patelni i dodajemy bulion
Zagotowujemy i dodajemy marchewkę pociętą w plasterki oraz cukinię pociętą w plasterki lub połówki plasterków jeśli jest duża
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ilość zależy od tego jak słony był bulion)
Dodajemy kolendrę i dusimy na małym ogniu około 40 minut
Od czasu do czasu trzeba danie przemieszać i sprawdzić czy warzywa i mięso są już miękkie