Koniecznie zadbaj o uzupełnienie witamin, które zazwyczaj dostarcza nam mięso. Włącz do swojej diety olej rzepakowy, który zawiera kwasy omega 3. Nadaje się idealnie do smażenia ryb czy zamiast sosu do sałatek. Wiele osób rezygnuje z mięsa i nadal ma świetne wyniki badań.
Z dietą wegetariańską jest taki problem, że wymaga dużo pracy w kuchni. Dla mnie to nie do zrobienia. Jedyne rozwiązanie to tzw. dieta pudełkowa. W Warszawie znalazłam firmę, która przywozi mi codziennie do domo gotowe posiłki wegetariańskie na cały dzień. To świetne rozwiązanie.
Ja za bardzo lubię mięso i nie zrezygnuję dla niego. Tutaj chodzi też o witaminy, które są w mięsie. Jak moja córka się odchudzała, to prawie nabawiła się anemii, mięsa bardzo mało wtedy jadła. Dobrze, że lekarz zapisał jej dicofer, który szybko odbudował jej braki w żelazie
ja ostatnio też jem coraz mniej mięsa Ogólnie lubię mięcho, ale jak mam je przyrządzić to mnie odpycha - nie wiem jakoś nie mogę go dotykać blee... dlatego jak gotuję w domu to zazwyczaj wersje vege właśnie. Ostatnio robiłam np takie tagiatelle z cukini, genialna i prosta sprawa. No i co najważniejsze, danie jest mega tanie, a bardzo efektownie wygląda i nawet na imprezie jako kolacja się nada. Najbardziej urzekło mnie to masełko szałwiowe i jak tylko mam taką okazję to dodaje je gdzie popadnie np do polędwiczek wieprzowych, albo do grillowanego kurczaka.
Moja starsza córka przestała jeść mięso czerwone i drób. Szanuję jej wybór, ale staram się czymś tę lukę wypełnić. Posmakowały jej ostatnio kozie sery i ryby, więc podsuwam jej różne ciekawostki z przepisów Chavroux chavroux.pl/kategoria/przepisy. To delikatne serki, bez tego ostrego koziego zapachu, więc polecam uwadze. Do tego samo zdrowie.
Ostatnio jakoś nie ciągnie mnie do mięsa. Wiem, że całkowite odrzucenie mięsa może wiązać się brakiem białka w potrawach. Czym można takie białko zastąpić, macie może jakieś doświadczenie?
Nie jem mięsa i ryb od blisko 10 lat. Nie mam żadnych niedoborów, a raz w roku robię badania krwi i mam podręcznikowe wyniki. To mit z tym białkiem Jeżeli Twoja dieta będzie się opierała o warzywa, owoce, kasze, strączki i ziarna to możesz być pewna, że żadnych niedoborów mieć nie będziesz. Głównym źródłem białka w diecie bezmięsnej są rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, ale nie tylko, bo i inne warzywa są świetnym źródłem białka.