Już któryś raz słyszę właśnie o tych filtrach Dafi. Przyznam, że w sumie i tak pijemy dużo wody prosto z kranu, a u nas jest dość czysta, ale pewnie jakiś tam osad ma więc takie rozwiązanie z dzbankiem z filtrem byłoby nie najgorsze. Ile takich filtrów używacie miesięcznie?
Zdecydowanie wkłady filtrujące Dafi, to świetna opcja, szczególnie dla osób, u których w kranach występuje naprawdę twarda woda, która potrafi nawet niszczyć smak napojów.
Dzbanki filtrujące to przeżytek i nieekonomiczne rozwiązanie. Wkład trzeba wymieniać w miesiącu albo i częściej. Czy nie lepiej zainwestować w jakiś porządny filtr do wody i mieć problem z głowy?
Co do dzbanków filtrujących wodę, to są one mało wydajne i nie oczyszczają wody ze wszystkich szkodliwych substancji. Lepsze są filtry do wody - poza tym, że pozbywają się z wody wszystkich zanieczyszczeń, to dodatkowo poprawiają smak wody.
Też niedawno zastanawiałam się nad filtrami do wody. Ale jakoś nie jestem do nich przekonana. Czy faktycznie skutecznie oczyszczają wodę czy to tylko taki mit? Nigdy ich nie używałam i nie wiem jakiej zmiany mogę się później spodziewać. Moja woda niestety nie jest najlepszej jakości, co widać zwłaszcza po kamieniu osadzającym się na czajniku i szklankach. Chciałabym to jakoś zmienić, ale jedyne co przychodzi mi do głowy, to właśnie taki filtr. Wiem, że wiele osób ma w domach te dzbanki, dlatego wolę zapytać o opinię osoby bardziej doświadczone. Jeśli warto je kupić, to zrobię to jak najszybciej!
No ale nad czym tu się zastanawiać. Jeśli nie jesteś zadowolona z jakości wody jaką masz w domu to co szkodzi spróbować filtracji wody? Piszesz o kamieniu i osadach a to jeden z bardziej charakterystycznych objawów twardej wody. Moim skromnym zdaniem przydałby Ci się albo filtr kuchenny np. odwrócona osmoza albo zmiękczacz wody na cały dom.