przepis

Przepisy i domowe specjały.
morgana
Posty: 29
Rejestracja: 02 sty 2013 17:14

przepis

Post autor: morgana » 14 mar 2014 21:51

macie jakiś dobry, sprawdzony przepis na pyszny gulasz?? :))

oxytocin
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2013 01:06

Re: przepis

Post autor: oxytocin » 16 mar 2014 20:29

pyszne są wszystkie gulasze na piwie, jak chcesz spróbować, to w polomarkecie mają przepis, znaczy w gazetce :D

bella91
Posty: 764
Rejestracja: 11 mar 2014 19:49

Re: przepis

Post autor: bella91 » 10 kwie 2014 15:41

Nie znam żadnego przepisu na gulasz, bo nie przepadam za tym daniem. Może jednak uda ci się znaleźć coś fajnego w internecie. Ja gdy nie mam pomysłów na obiad to zerkam na blog lifestylowy. Jest w nim mnóstwo ciekawych przepisów. Może na gulasz też się znajdzie:)

Awatar użytkownika
anniee
Posty: 435
Rejestracja: 02 gru 2013 08:38

Re: przepis

Post autor: anniee » 08 maja 2014 09:59

ja robię gulasz i wszystkim domownikom smakuje :)możesz oczywiście dać inne mięso, ale ogólnie wieprzowina jest najlepsza na gulasz, wołowinę trudniej zrobić bo bywa twardawa. No i zawsze zostaje kurczak - najszybsza opcja i też najzdrowsza z tych wszystkich.

nina_ky
Posty: 1178
Rejestracja: 10 sty 2014 20:50

Re: przepis

Post autor: nina_ky » 14 maja 2014 14:54

Gulasz robię raczej w sposób standardowy i na dodatek dość rzadko, ponieważ nie przepadam za tym daniem - rodzina się natomiast domaga. Ja daję sporo ogórka kiszonego do niego, ponieważ lubię ten posmak.

IwkaBak
Posty: 37
Rejestracja: 26 mar 2014 11:26

Re: przepis

Post autor: IwkaBak » 04 cze 2014 11:16

Hmmm jeśli chodzi o gulasz to jeśli już go przyrządzam to zawsze zgodnie ze starym przepisem, ze względu na to, że po prostu wiem, że wyjdzie mi smaczny :) Gdy zaczynam kombinować i dodawać własnych składników i przypraw no to niestety... :P moja rodzina już nie jest taka zachwycona :P

belcia
Posty: 20
Rejestracja: 04 cze 2014 13:50

Re: przepis

Post autor: belcia » 04 cze 2014 14:10

Gulasz wołowy
600 g mięsa wołowego
2 cebule
3-4 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1-2 marchewki
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 l bulionu
sól i pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Wołowinę pokrój w kawałki, cebulę i marchewkę w plastry, pora drobno poszatkuj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, włóż kawałki wołowiny i podsmaż z każdej strony.
Dodaj plastry cebuli, marchewki, pora oraz ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podlej połową bulionu, przykryj przykrywka i duś na małym ogniu ok 30-40 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, część bulionu i znów duś około 20-30 minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj soli, wymieszaj ewentualnie dodaj kolejną porcje bulionu i duś kolejne 20 minut.
Podawaj gorący z pieczonymi ziemniaczkami.

januszpogorzelski0
Posty: 8
Rejestracja: 07 cze 2014 16:33
Kontakt:

Re: przepis

Post autor: januszpogorzelski0 » 07 cze 2014 16:46

Przepis mojej babci ;)

1 kg łopatki wołowej
3-4 cebule (około 800g)
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu wołowego
2 liście laurowe
szczypta mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki oleju do smażenia
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu


Pokrój mięso w kostkę ok. 2x2 cm. Oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Obrane cebule posiekaj drobno. Obierz czosnek i również posiekaj drobno. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć mięso tak, by zakryć dno garnka.
Smaż 4-5 minut często mieszając. Gdy mięso zacznie się ścinać wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej i dodaj kolejną porcję.
Powtarzaj czynności aż wszystkie kawałki mięsa będą zarumienione. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj całe mięso.
Smaż często mieszając. Dodaj mąkę, zamieszaj. Dopraw paprykami, liśćmi laurowymi, zamieszaj i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 50 minut pod przykrywką. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i podawaj.

Karolcia89
Posty: 318
Rejestracja: 29 kwie 2014 08:12

Re: przepis

Post autor: Karolcia89 » 17 cze 2014 09:36

na weekend przyjeżdżają do mnie moi teściowie i szukam dobrego przepisu, polecacie coś z tego czy może macie inne pomysły które oczarują moją wymagającą teściową :D

Wiewiórka
Posty: 533
Rejestracja: 03 maja 2014 19:03

Re: przepis

Post autor: Wiewiórka » 27 cze 2014 11:04

Jeżeli chodzi o potrawy dla teściów, warto jest postawić na coś tradycyjnego takiego jak rolada, czy pieczeń, dzięki której udowodnimy, że potrafimy przyrządzić dobre i smaczne mięso.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kulinaria”