Nie znam żadnego przepisu na gulasz, bo nie przepadam za tym daniem. Może jednak uda ci się znaleźć coś fajnego w internecie. Ja gdy nie mam pomysłów na obiad to zerkam na blog lifestylowy. Jest w nim mnóstwo ciekawych przepisów. Może na gulasz też się znajdzie:)
ja robię gulasz i wszystkim domownikom smakuje możesz oczywiście dać inne mięso, ale ogólnie wieprzowina jest najlepsza na gulasz, wołowinę trudniej zrobić bo bywa twardawa. No i zawsze zostaje kurczak - najszybsza opcja i też najzdrowsza z tych wszystkich.
Gulasz robię raczej w sposób standardowy i na dodatek dość rzadko, ponieważ nie przepadam za tym daniem - rodzina się natomiast domaga. Ja daję sporo ogórka kiszonego do niego, ponieważ lubię ten posmak.
Hmmm jeśli chodzi o gulasz to jeśli już go przyrządzam to zawsze zgodnie ze starym przepisem, ze względu na to, że po prostu wiem, że wyjdzie mi smaczny Gdy zaczynam kombinować i dodawać własnych składników i przypraw no to niestety... moja rodzina już nie jest taka zachwycona
Gulasz wołowy
600 g mięsa wołowego
2 cebule
3-4 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1-2 marchewki
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 l bulionu
sól i pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wołowinę pokrój w kawałki, cebulę i marchewkę w plastry, pora drobno poszatkuj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, włóż kawałki wołowiny i podsmaż z każdej strony.
Dodaj plastry cebuli, marchewki, pora oraz ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podlej połową bulionu, przykryj przykrywka i duś na małym ogniu ok 30-40 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, część bulionu i znów duś około 20-30 minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj soli, wymieszaj ewentualnie dodaj kolejną porcje bulionu i duś kolejne 20 minut.
Podawaj gorący z pieczonymi ziemniaczkami.
Pokrój mięso w kostkę ok. 2x2 cm. Oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Obrane cebule posiekaj drobno. Obierz czosnek i również posiekaj drobno. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć mięso tak, by zakryć dno garnka.
Smaż 4-5 minut często mieszając. Gdy mięso zacznie się ścinać wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej i dodaj kolejną porcję.
Powtarzaj czynności aż wszystkie kawałki mięsa będą zarumienione. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj całe mięso.
Smaż często mieszając. Dodaj mąkę, zamieszaj. Dopraw paprykami, liśćmi laurowymi, zamieszaj i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 50 minut pod przykrywką. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i podawaj.
na weekend przyjeżdżają do mnie moi teściowie i szukam dobrego przepisu, polecacie coś z tego czy może macie inne pomysły które oczarują moją wymagającą teściową
Jeżeli chodzi o potrawy dla teściów, warto jest postawić na coś tradycyjnego takiego jak rolada, czy pieczeń, dzięki której udowodnimy, że potrafimy przyrządzić dobre i smaczne mięso.