Niestety nie znam się za bardzo na dyskach i nie pomogę. Najlepiej by było gdybyś zaniosła laptopa do jakiegoś informatyka. Z tego co wiem zazwyczaj dane z dysku da się odzyskać chyba, że były nadpisane. Nie zamartwiaj się tylko dzwoń do serwisu zapytać co masz robić w takiej sytuacji a jutro zanieś im dysk.
Poszukaj informacji o "Kaspersky Rescue Disc 10", skuteczny antywirus, ponieważ skanuje komputer poprzez zewnętrzny nośnik jak CD/DVD, więc żaden wirus nie może namieszać. Jeśli nic nie wykryje to może to być problem z dyskiem. Na przyszłość warto pomyśleć o zakupie zewnętrznego dysku, na wszelki wypadek.
Ja polecam ten ESET.
Znam wiele osób co z niego korzystają i uważają, że jest najlepszy! Wiadomo, każdy posiada inne potrzeby, ale wypróbować zawsze warto!
Racja, Eset zbiera dobre opinie. Sprawdza się nie tylko na komputerach domowych, ale też w firmach czy szkołach. Nie ma porównania z darmowymi antywirusami, które często narobią więcej szkody niż pożytku.
Antywirusa zawsze warto mieć. Poza tym jeśli uważasz, że dysk twardy jest uszkodzony to zrób jakiś test na nim(wygoogluj coś ala sprawdzanie dysku czy uszkodzony) i jeśli tak jest to pomyśl o próbie odzyskiwania plików. Istnieje szansa, że coś ważnego uda się odzyskać chociażby w jakiejś części.
Nie wiem, czy jest sens posiadania komputera bez antywirusa. Przecież każdego dnia komputer jest narażony na infekcje. Jeśli już mowa o sprzęcie, to też zawsze warto wybierać taki, który będzie najbardziej solidny. Przecież laptop to komputer przenośny, a skoro się go przenosi , to cały czas jest narażony na uszkodzenia. Jeśli wybierzecie solidniejszy sprzęt, to wytrzyma Wam dużo dłużej.