restauracja na rynku

…co o tym sądzicie, czy macie jakieś doświadczenia z tym biznesem?
nales
Posty: 340
Rejestracja: 26 gru 2013 17:29

restauracja na rynku

Post autor: nales » 30 mar 2015 19:06

Kobietki myślałyście o otwarciu własnej restauracji albo kawiarni? Mnie od kilku miesięcy chodzi po głowie taki pomysł. Zdaję sobie sprawę, że nie od razu Kraków zbudowano, więc chciałabym zacząć od małego lokalu. Biznes plan i analiza to nie problem, ale co z pracownikami? Sięgać po doświadczonych czy inwestować w nowych? Tak samo ze sprzętem. Nowy czy używany? Podajcie jakieś przykłady udanego startu.

Awatar użytkownika
erisa
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2015 13:43

Re: restauracja na rynku

Post autor: erisa » 31 mar 2015 13:59

Wszystko zależy od Twoich możliwości finansowych oraz trochę szczęścia. Często urządzenia można kupić taniej, w bardzo dobrym stanie. Osobiście w Menagera restauracji/kawiarni bym inwestowała sporo, bo to on ma rozkręcić placówkę. Kelnerów można wziąć świeżaków. W nich zawsze jest wiele energii i optymizmu - to może przyciągnąć klientów.
Dziś klienci restauracji czy kawiarni są bardzo wymagający. Znają swoje prawa i potrafią z nich korzystać. Do tego cenią sobie jakość oraz cenę dań. Dlatego na tym także nie oszczędzałabym. Restauracja obroni się dobrym jedzeniem i skutecznym marketingiem, ale kawiarnia... co wyjątkowego chcesz zaprezentować w swojej kawiarni? Kawę? Herbatę? Słodkości? To oczywiste i to ma każda kawiarnia. Ja pytam co poza tym chcesz im zaproponować? Nie chcę Ci niczego podawać na tacy. Chciałabym zmusić Cię do przemyśleń, żeby stworzyć coś naprawdę niesamowitego!!! A kobiety naprawdę to potrafią! ;)

Dariana
Posty: 70
Rejestracja: 27 lis 2014 17:50

Re: restauracja na rynku

Post autor: Dariana » 31 mar 2015 22:21

Fajny pomysł i w centrum to pewnie szybko się zwróci inwestycja.

Sunsin
Posty: 328
Rejestracja: 03 kwie 2014 13:27

Re: restauracja na rynku

Post autor: Sunsin » 07 kwie 2015 16:37

Tylko zapominasz o jednym na rynku (w centrum) ceny lokali są kosmiczne, a więc obrót też taki będzie musiał być, a dobre jedzenie zawsze się obroni i nie musi sam lokal znajdować się w centrum. Warto też pójść w coś oryginalnego co będzie się kojarzyło tylko z Tobą np. pierogarnie, ale jest tak duży wybór, że praktycznie każdy coś znajdzie. Można pomyśleć o czymś takim, albo jakiejś dobrej naleśnikarni, albo czymkolwiek co będzie się już na starcie wyróżniało tak można przyciągnąć ludzi.

zuzia.gola
Posty: 629
Rejestracja: 20 mar 2014 17:53

Re: restauracja na rynku

Post autor: zuzia.gola » 12 kwie 2015 07:42

Myślę, że warto by było zainwestować w oryginalne wnetrza. Raczej przy udziale profesjonalisty, bo samej trudno połączyć ważne elementy w całość. Może coś takiego, co proponuje 370studio.pl, będzie fajne? Największe marki korzystają z ich doświadczenie tworząc całościowy wizualny wizerunek firmy.

89mary
Posty: 3
Rejestracja: 16 kwie 2015 12:22

Re: restauracja na rynku

Post autor: 89mary » 16 kwie 2015 12:33

Jeśli w centrum, to trzeba przyjrzeć się konkurencji. Trzeba stworzyć coś innego, wyróżniającego się na ich tle. Oryginalna tematyka, menu itp. Jednak jeśli centrum i w dodatku kierunek gastronomiczny to należy liczyć się z niezłymi kosztami na początek. Co do pomysłu: mało jest miejsc w stylu retro, PRL, lub w starym stylu amerykańskim a ludzie bardzo lubią takie rzeczy. Nawet młodzi! ;)

Filip.grono
Posty: 3
Rejestracja: 17 kwie 2015 08:18

Re: restauracja na rynku

Post autor: Filip.grono » 17 kwie 2015 08:24

Kawiarnie zawsze mają wiele klientów. Aby ich utrzymać musi być, miła obsługa, ładne wnętrze, przyjemna atmosfera i ceny, a przede wszystkim dobra kawa.

Vanessa123
Posty: 465
Rejestracja: 20 wrz 2014 19:42

Re: restauracja na rynku

Post autor: Vanessa123 » 19 kwie 2015 14:05

nales pisze:Kobietki myślałyście o otwarciu własnej restauracji albo kawiarni? Mnie od kilku miesięcy chodzi po głowie taki pomysł. Zdaję sobie sprawę, że nie od razu Kraków zbudowano, więc chciałabym zacząć od małego lokalu. Biznes plan i analiza to nie problem, ale co z pracownikami? Sięgać po doświadczonych czy inwestować w nowych? Tak samo ze sprzętem. Nowy czy używany? Podajcie jakieś przykłady udanego startu.

Wiele zależy od miasta gdzie chcesz otworzyć restauracje i co chcesz podawać. Pracownicy to wiadomo, że doświadczeni. Chyba, z wolisz każdego uczyć i dopłacać do interesu. Sprzęt nowy, z profesjonalnego sklepu, no i dużo cierpliwości.

arlett
Posty: 313
Rejestracja: 29 lip 2014 23:00

Re: restauracja na rynku

Post autor: arlett » 07 maja 2015 08:18

Myślę, że pracowników warto szukać doświadczonych chociaż trzeba się liczyć z tym, że trzeba będzie im więcej zapłacić. Co do sprzętu to ja kupiłabym zarówno nowy jak i używany. Widziałam, ze na mmgastro.pl można zamówić nowe zmywarki, patelnie, separatory itd. Mają też używane szafy chłodnicze - to spory wydatek dlatego moim zdaniem lepiej postawić na używane, przynajmniej na początku :) Życzę powodzenia w prowadzeniu biznesu :) A możesz jeszcze napisać gdzie będzie się mieścić restauracja? Jeżdżę często po Polsce to może wpadnę kiedyś na obiad z rodziną :)

Anielica
Posty: 90
Rejestracja: 16 kwie 2015 14:53

Re: restauracja na rynku

Post autor: Anielica » 23 cze 2015 23:25

Ja bym na sprzęt nowy postawiła jeśli nie cały to w części na pewno. Jeśli Ci biznes wypali, to i tak trzeba będzie go wymienić na nowy za jakiś czas, a przecież liczysz, że wypali;) Hybryda Gastro to dobra hurtownia sprzętu gastronomicznego, można u nich sprawdzić ceny i kupić towar;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Myślę o... (tutaj Twój pomysł na biznes)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości